Vad menas med en bra bok?

När det kommer till böcker så är det något som generation efter generation följt med oss och fångar upp oss i helt andra och spännande världar. Men vad är grejen och vad menas egentligen med att man har läst en bra bok? Ja, kort och gott borde man kunna säga att om du anser att boken du läst är bra, ja då är det en bra bok. Dock är inte så fallet när man talar om de odödliga böckerna som blir lästa världen över och lever längre än vad författarnas författarbarn gör. Då handlar det om att språket och berättelsen är så fängslande och universell att den överlever olika epoker i samhället och får oss att känna. Desto mer böcker man läser, desto större känsla för språk får man. Men, det är även viktigt att se till de olika tonaliteterna i de olika genrerna. Och om du är sugen på lite härlig höstläsning finns det många bra boktips på svd.se och som du sedan enkelt och smidigt kan ladda ner som ljudbok på www.bokii.se. För det ska ju inte bara vara kul att läsa utan även smidigt.

En bra bok känns

En bra bok är samma sak som med en bra kärlek. Man vet när man är förälskad, och man vet när man läser en bra bok. Då förlorar man kontakten med omvärlden och det enda man vill är bara att läsa eller att lyssna på sin spännande bok. En bra bok är som terapi för själen och något man gör för bara sin alldeles egen skull. När vi läser så sätter vi igång att tänka och att reflektera och utvecklas som människor. Detta vare sig det är en klassiker, en kriminalroman eller en spännande diktsamling. Stirra dig inte blid på vad andra gillar eller vilken genre du bör läsa. Utgå från dig själv. Men, det är alltid kul att ha läst några klassiker, så här kommer en lista på några odödliga som du får välja helt på egen hand om du vill bita tag i eller helt ignorera:

• Möss och människor – Steinbeck
  • Flugornas herre – Goldings
  • Hesse – Stäppvargen

Hoppas du får en bra läsning och tänk på att man aldrig kan läsa för många böcker.