Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

Ny inkomstkälla för författare

Alla musikälskare vet att konsertbiljetterna har blivit dyrare, och att detta har att göra med att de flesta artister tjänar allt mindre pengar på skivförsäljning. För att kompensera för detta åker de på turné, säljer merchandise och liknande. Uppsvinget för tv-program som Mauro och Pluras kök eller Så mycket bättre (där Plura också deltog) är någon sorts konjunkturbarometrar.

För en författare är det lite svårare, även om man naturligtvis kan medverka i olika typer av tv-program. Intresset för författare är dock inte lika stort hos allmänheten som det för skådespelare och musiker. Det finns dock ett område där författarna kan ”casha in” och detta är som föreläsare:

Efter ett boksläpp skjuts författaren mer och mer in i rampljuset. Förlagen kräver ofta publika framträdanden som en del av lanseringen, och det finns ett stort intresse hos företag och olika former av organisationer att boka in externa föreläsare.

Varför gör de på detta viset?

Allra vanligast är det att en författare föreläser på ett bibliotek, men det händer även att hen pratar på en bokhandel. Ambitionen är att det ska ge ett mervärde till kunderna, samtidigt som författaren får in pengar från bokförsäljningen, vilket även bokhandeln får.

Författare kan även bjudas in i andra sammanhang, för att prata om annat än deras mest aktuella bok. Det är inte ovanligt att författare samarbetar med företag som förmedlar föreläsare, som Letstalkabout.se. Förlaget ser naturligtvis ett värde i detta, i och med att intresset för författaren och hens verk ökar, men framför allt så får författaren in pengar, som kan användas för att få tid över till att skriva nästa bok.