Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

Läs om det du är intresserad av

Väldigt ofta får ungdomar idag höra att de borde läsa mer böcker. Att de borde spendera mindre tid framför datorn, framför diverse spel och sociala medier och istället läsa en bra bok. Och det ligger en hel del sanning i det. Att läsa böcker är väldigt bra för oss på flera sätt. Det övar upp koncentrationsförmågan, det utmanar ens språkliga sinne och det tvingar oss att försöka förstå komplexa sammanhang och ibland komplexa texter, lite beroende på vilken bok det är. Problemet är att många inte är intresserade, inte vet vad som finns och inte är särskilt motiverade. Lösningen är lika enkel som självklar – man ska läsa om något man redan är intresserad av.

Det är inte boken och läsningen som är själva målet, det är bara medlet. Och det är precis här som grundbulten i problemet ofta finns. Att läsa bara för läsandet skull, bara för att man borde, är väldigt svårt. Motivationen kommer att bli ett problem. Om du däremot vill uppleva ett storslaget fantasy-äventyr kan du antingen försöka dig på lajv, eller faktiskt läsa en bok som Sagan om ringen som tar dig med på en sådan resa. Då blir boken bara medlet för upplevelsen, inte själva målet. Likaså om du vill lära dig något och du behöver information. Säg att du vill lära dig att spela poker men inte har någon aning om hur man gör, då kan det vara en bra idé att läsa en bok som handlar om just det som lär dig det. Då blir återigen målet inte att läsa en bok om poker, utan målet är att lära sig poker, och boken är medlet som tar dig till målet. Om du faktiskt vill lära dig att spela poker på riktigt gäller det dock att öva praktiskt också, för all kunskap kan man inte läsa sig till. Spela då gärna online på exempelvis Casino Euro. Tänk även på att välja bok med omsorg. Som sagt, målet är inte att läsa en bok om poker, målet är att lära dig spela poker. Vi kan rekommendera att läsa en bok som skrivits av någon som är väldigt duktig på just det du vill lära dig, och som likaså är smart. Exempelvis skriver Metro i en artikel om en ung man med världens tredje högsta IQ som faktiskt är fantastiskt bra på poker och skriver en bok om nätpoker! Läs hela artikeln här.

Lära sig genom att läsa?

Som vi var inne på ovan kan man ibland inte läsa sig till praktiska förmågor och kunskaper. Å andra sidan kan man heller inte bli fantastiskt bra på något utan att ha en viss teoretisk förståelse för det. Att försöka se och förstå mönster genom att göra något praktiskt kan absolut fungera, men det kan likväl ta tid. Varför återuppfinna hjulet när du kan lära dig det av andra som redan gjort det?

Kom igång med läsningen

  • Läs korta stunder åt gången. Max 45 minuter.
  • Läs för att uppleva eller lära, inte för att läsa.
  • Läs om något du verkligen är intresserad av eller har behov av.
  • Ha bra ljus när du läser så är risken att du somnar mindre.
  • Tvinga dig att göra det dagligen som en vana, till slut blir det en vana du inte vill vara utan.