Internet anledning till sämre läsförståelse?

Vi har tidigare skrivit om att det blir allt sämre läsförståelse bland barn, och det är ett ämne som en inte kan prata nog om. Läsförståelse är otroligt viktigt, främst för att man ska fungera i samhället, men också av många andra anledningar. Så här skrev vi i tidigare ämne angående frågan:

Tyvärr är det så att det finns en negativ trend när det kommer till läsförståelsen bland barn. Dagens Nyheter skrev om den sjunkande läsförståelsen bland barn i Sverige, och bland annat skrev de: Under 2000-talet har svenska barn och ungdomar blivit allt sämre på att förstå en mer komplicerad text. Utvecklingen har kunnat ses hela fyrtio år tillbaka i tiden, men försämringen har tagit kraftig fart det senaste decenniet.

Man undrar ju lite hur mycket den digitala utvecklingen har med det här att göra. För allt mer barn spenderar tid framför datorn med spel och chatt och sociala medier. Och kanske borde det vara som så att det gör att barnen blir bättre på att läsa, men eftersom trenden inte visar det – så kanske det är tvärtom? Numera har man ju också läsplattor i skolan snarare än böcker (eller vanliga datorer), och kanske är det som så att det inte är en bra idé att gå ifrån det klassiska i att ha papper och penna när man skriver? Skrivande och läsningen  går hand i hand, och om man inte får bukt på det här kommer vi snart stanna i utvecklingen, och barnen i samhället kommer inte kunna läsa ens den lättaste kokboken. Förhoppningsvis kommer det här bli bättre snart, och samhället ser till att ta sitt ansvar för att hitta problemet.