Gör ett eget bibliotek hemma!

Som så mycket annat så har biblioteken i allt större utsträckning börjar få problem med pengarna. Det är ju allt som oftast kommunen som står bakom biblioteken, och när de säljs ut till privata aktörer är det inte alls säkert att dessa vill erbjuda ett så bra och brett utbud som möjligt till så många som möjligt, vilket ändå borde vara ett biblioteks grundtanke. Nej, i stället kanske det blir kommersiella syften som ligger bakom, och bredden försvinner till förmån för det smala. Det känns för många som en väldigt tråkig utveckling, och förmodligen kommer privata bibliotek att minska på antalet böcker de har inne och i stället mer och mer börja erbjuda böcker som är intressanta för stunden, i stället för att ha det breda utbud som ett bibliotek ändå ska ha. Sparkrav är heller inte ovanliga, vilket hände biblioteket i Backe som ligger i Strömsunds kommun. Eftersom de var tvungna att minska på bibliotekets yta efter sparkrav så har de bränt en massa böcker, upp emot 20 sopsäckar med böcker. Det gör ont i hjärtat att läsa.

Men vad kan man själv göra för att få behålla bibliotekets charm när det här händer? Jo man kan göra sitt eget bibliotek hemma! Det kanske inte blir fullt så stort som säg, Odjurets bibliotek i filmen Skönheten och Odjuret, men du kan i alla fall få ihop en hel del och ha ett eget litet bibliotek! Köp på dig ett gäng bokhyllor, ställ dem i ett rum, ställ in en fåtölj och ett litet sidobord, och börja fyll hyllorna med böcker! Inte bara populära nya böcker, utan gå på loppis och fynda böcker, eller köp på auktioner där du får det för en spottstyver! Det blir en spännande samling där du knappt själv vet vad du kan hitta i jakten på en ny bok att läsa, och det kommer verkligen vara något spännande att visa upp när du får gäster! Tveka inte, gör ditt egna bibliotek!