Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

Ge bort en fotobok!

Att ge bort en bok i julklapp eller present har vi tidigare skrivit om, och visst är det en uppskattad present. Men det går faktiskt att göra den presenten lite mer personlig om man tycker att en roman eller fackbok inte innehåller den där personliga touchen som man kanske vill åt när det kommer till gåvor. Då kanske man ska fundera på om man ska göra en fin fotobok att ge bort, personligare än så blir det inte! Det är väldigt enkelt att göra hos till exempel JapanPhoto där du kan ordna allt över nätet, så länge du har bilderna du vill använda på datorn. Det är väldigt populärt att skapa sina personliga fotoböcker, och det är inte så konstigt när man tänker på hur många bilder vi tar varje dag, många har avancerade kameror eller helt enkelt bra mobilkameror som ger bilder som lämpar sig för tryck i bok. Dagens Nyheter skrev om det här med att föra egna fotoböcker, och angående svårighetsgraden skrev de detta:

Den som har lite erfarenhet av layoutprogram på datorn har ett försprång. Visserligen kan man ofta låta programmet sprida ut bilderna över sidantalet men det kan då behövas så mycket efterjustering att man lika gärna gör jobbet manuellt. Alltså, väljer bild och drar in den på boksidan. Bildens position, beskärning och storlek kan lätt styras genom att dra i bildkanterna. Oftast finns ett stort urval av bakgrunder och i nedladdningsprogrammen även en hel del bildredigeringsfunktioner.

Så du behöver inte vara någon guru på det här med design eller redigering för att få till ett bra resultat – det kan väl inte bli mycket bättre än så när man ser till en julklapp? Enkelt, smidigt och personlig med mycket hjärta.