Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

Fyll på bokhyllan

Att ordna ett eget bibliotek hemma är inte det lättaste. Det krävs en hel del böcker och ett gäng stabila bokhyllor. Men för bokälskaren är det knappast ett stort problem, eftersom det med kärleken till böckerna är enkelt att bygga en upp en boksamling. Nu nyligen var det ju också bokmässan i Göteborg, och det var den mest internationella hittills. Är du en bokälskare var du mest troligt där, och förhoppningsvis njöt du av spektaklet.

Årets tema var Brasilien, och det var mängder av ettablerade och stora författare på plats i Göteborg. Detta har man också beskrivit i en text från bokmässans sajt här:

Världens blickar kommer de närmaste åren att riktas extra mycket mot Brasilien som – förutom att stå värd för både världsmästerskapen i fotboll (2014) och olympiska spelen (2016) – idag är ett av världens mest framgångsrika tillväxtländer. Mot den bakgrunden blir det särskilt intressant att få lyfta fram den brasilianska kulturen i allmänhet och litteraturen i synnerhet på Bokmässan i Göteborg 2014. När ansedda litteraturtidskriften Granta för två år sedan utsåg de mest lovande unga författarna i Brasilien fanns Michel Laub, Vanessa Bárbara och Daniel Galera med på listan. Alla tre introduceras i år för en svensk publik med romanerna Att falla, Salladsnätter respektive Med blod i skägget och finns med bland de 14 brasilianska författare som utgör årets tema.

Bokmässan har verkligen slagit huvudet på spiken det här året och en kan bara hoppas att det kommer att fortsätta i den riktningen resterande år. Nu till hösten, som följd av bokmässan, finns det också mängder av böcker som bör införskaffas och läsas. De mest populära böckerna som är ett måste i ditt privata bibliotek är följande:

  • Lejontämjaren, specialutgåvan. Skriven av Camilla Läckberg – Sveriges stolthet vad gäller kvinnliga deckarförfattare. Mys in hösten med mysteriet tillsammans med Patrik Hedström och hans kollegor.
  • Visenterna. Den omtalade Ulf Lundell är tillbaka med en ännu en bok, som direkt höjdes till skyarna. Berättelsen är om Frank, en man som är lite mer upprörd för sitt eget bästa.
  • Stalker. Innan den ens har släppts har den hamnat på topplistorna. Det är Lars Kepler som är tillbaka, denna gång med en berättelse om prästen Rocky Kyrklund.