Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

Ett eget hemmabibliotek

Att ha ett alldeles eget bibliotek är en stor dröm för många läsälskande bokslukare. Trots att många idag nästan enbart läser nedladdningsbara böcker på sin läsplatta så är det något alldeles speciellt med att krypa upp i fåtöljen med en riktigt bra bok och vända blad efter blad. Oavsett om man har ett stort eller litet hem så går det i princip alltid att klämma in en speciell plats för ens älskade böcker. Har man en större bostad kanske man till och med kan avvara ett helt rum till bokhyllor och böcker och ha ett alldeles eget hemmabibliotek. Detta är såklart få förunnat när det kommer till den lite yngre generationen som först och främst bor i en- eller tvårummare.
 
Tjej läser en bok

Skapa en läshörna i det lilla hemmet

Även om man bor i en bostad storlek mindre så är det klart att man ska göra plats för det man älskar mest. Det vill säga böckerna samt plats att läsa dem. Säg att du har en liten tvårummare. Oftast är då vardagsrummet det rum som är störst och känns mest naturligt att skapa den lilla läshörnan i. Börja med att köpa några schyssta bokhyllor. Ett bra budgettips är att köpa neutrala Billy bokhyllor på allas vårt favoritvaruhus för möbler. Dessa bokhyllor är av bra kvalitet samtidigt som de kommer i flera färger, har justerbara hyllplan och är billiga. Ställ två eller tre bokhyllor längst en vägg eller i ett hörn av vardagsrummet. Köp en vacker, och framförallt bekväm, fåtölj som är skön att krypa upp i när du ska läsa.

Förutom dessa grundläggande saker till din bibliotekshörna så måste du dessutom ha bra belysning samt lite detaljer för att skapa extra mys. För att skapa en bra läsbelysning är en golvlampa det perfekta alternativet. Det finns mängder av olika stilar och prisklasser på golvlampor och ett tips kan därför vara att kika runt på internet för att få inspiration.

För att skapa den rätta myskänslan i din läshörna behövs dessutom en gosig pläd att vira runt sig under kyliga kvällar. Att dessutom ha en fårullsmatta eller liknande att gosa ner tårna i under läsningen är en annan myshöjare. Som sista finish i hörnan krävs ett litet sidobord till din fåtölj, där du kan placera tekoppen, godisskålen eller vinglaset. Trevlig läsning!