Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

En bok om cigarrer

En bok om cigarrer av Anwer Bati och Simon Chase är lite av cigarrälskarnas bibel. Den gavs ut första gången 1993 och har sedan dess utökats med bl.a. en lista på författarens favoritställen för att avnjuta ädla rökverk. Här finns adresser och telefonnummer till några av världens mest anställda cigarrklubbar, och även till barer specialiserade på cigarrer. Boken innehåller även en genomgång av 70 olika cigarrtyper, samt profiler för de 20 mest namnkunniga cigarrmärkena.

Batis och Chases bok har blivit mycket omtyckt, och har översatts till flera språk. Böcker av denna typ är ofta populära, och intresset för cigarrer ökar för tillfället. Det har antagligen att göra med att intresset för klassiskt manliga företeelser och herrmode ökar, och att cigarrer kopplas ihop med denna gentlemannakultur. Det är antagligen därför En bok om cigarrer ständigt trycks i nya upplagor.
Om du bor i Stockholm kan du se här om boken finns att låna på ditt bibliotek. Boken finns även att beställa hos många internetbokhandlare, och på Bokbörsen.

Cigarrvurmen märks även i gatubilden, bl.a. utanför Brobergs Cigarrhandel i Stockholm, där kunderna flockas inför större cigarrhögtider, som nyår och pingsthelgen med många bröllop. Även om cigarettrökningen minskar i omfattning i Sverige så finns det alltså fortfarande en marknad för tobak.