Cigarr och en god bok

Vi har tidigare skrivit om böcker som handlar om cigarrer, men vad för böcker passar att läsa när man väl röker sin efterlängtade cigarr?

Vad passar bättre till en bok om Winston Churchill än att röka vidare på hans egen halvrökta cigarr? Denna cigarr från 1941 gick nyligen upp på auktion, enligt DN, och slutpriset landade på 52 000 kronor. Denna plockades upp av en betjänt och skickades iväg efter att Churchill fimpat den i all hast för att snabba sig till ett regeringsinträde. I brevet stod följande:

”Till Jack, med de bästa önskningar från Nellie. Bara en liten souvenir för att i framtiden påminna dig om en av de största män som levat i England.”

Ja det låter ganska otroligt, och vackert till och med. Nu är ju denna tio centimeter långa cigarrstump lite drygt sjuttio år och legendaren som inte hann röka klart den är död sedan länge.

Ja det finns mycket att njuta till när man läser en god bok. Nu kanske inte gemene man vare har råd att köpa en cigarr för 52 000 kronor eller ens röker särskilt ofta, men ibland finns det inga pris att sätta på njutning.1015626-cigars-in-a-humidor

Ett perfekt tillfälle att avnjuta en fin cigarr på är särskilt när man läser en fin bok sommarnattens tystnad omsluter en. Ute hörs endast en eller annan fågel kvittra försiktigt, i samklang med syrsor och vinden är varm. Gardinen rör sig sakta i fönstret, alla sover men inte du och din cigarr glöder i din hand.

Bra böcker att kombinera med just njutningsformen cigarr är diktböcker – varför inte Karin Boye, Carl-Jonas Love Almqvist eller Gustaf Fröding? Vackra ord och vackra formuleringar som tillsammans med suggestiv rök tar en magisk form. Andra bra bokgenrer är på sommartid deckare, klassiker som Agatha Christie och Maria Lang, eller varför inte läsa om just Winston Churchill och denna mycket viktiga person, i kring och fred?