Bibliotikarie.nu

Din guide över de svenska biblioteken

Bokmässan i Göteborg

Bokmässan i Göteborg har varit i helgen, och det har varit en total succé. Det var 29:e gången som mässan körde igång och det var som alltid Nordens största litteraturfest och plats för alla vi som gillar det skrivna ordet. Författare, bokmalar och skribenter samlades under ett tag och njöt av skrift och berättelser och det var helt klart mycket som var bra.

I år upplevde vi spännande möten, roliga och intressant diskussioner, mängder av föreläsningar, bokprat och så vidare. Årets fokus låg på Rumänien, då landets litteratur och kultur speglats bland annat genom seminarier och ett program för landets främsta författare har deltagit. Kostnaden för ett besök på bokmässan var i år 160 kr för en vuxen (per dag) och för barn från sju till 19 kostade det 50 kronor.

Självklart vart det många som var fantastiska under denna mässa och det är klart att det är svårt att säga vad som faktiskt var bäst. Men självklart har vi lyft fram det som fick många att intressera sig lite extra.

Topp tre bokmässa 2013

  • 16 Rader. Rapparen Petter Alexis förvånade och imponerade på många när han visade upp sin nya och första bok, 16 rader. Boken innehåller hans bästa texter och hans tankar bakom dessa. Det som gör at detta lyfter sig från mängden är främst det faktum att han berättar om sin dyslexi vilken han hade som ung. Han kom över denna med hjälp från komvux och sina raptexter. I sitt skrivande uppmanar han alla att skriva, även de killar i yngre ålder som har svårt att fatta pennan. Det är en ära för bokmässan att ha någon som Petter på plats, och förhoppningsvis når hans ord ut till de män och kvinnor som känner en svårighet att skriva.
  • Internet och Coelho. Det var magnifik att få lyssna på Paulo Coehlo, författare av bland annat Alkemisten. Och ännu häftigare blir det så klart när man inse att han inte ens var på plats. Det var från hans hus i Geneve som han berättade om hans relation till internet, och det var helt klart en fascinerande stund.
  • Europeiska unionens pris. När vinnaren av Europeiska unionens litteraturpris för bästa författare tillkännagavs var spänningen nästa olidlig. Kulturkommisonären Androulla Vassiliou presenterade detta och bland de tolv vinnarna var det bland annat Ioana Pârvulescu som vann. Varje vinnare fick en prissumma på 5000 euro, och deras förläggare uppmuntras att ansöka om EU-finansiering för att böckerna ska kunna översättas till andra språk. Detta är självklart otroligt härligt, eftersom spridningen då blir större. Och att Göteborgs bokmässa kan bidra är fantastiskt.

Nu är det ett år kvar tills nästa bokmässa, och vi längtar redan. Tills vi får njuta av nästa årets upplaga får vi istället läsa in oss på allt fler böcker och vara glada över att det skrivna ordet fortsätter att vara så uppskattat bland människor ibland oss, och runt om i hela världen. Sätt dig nu i fåtöljen, ta en kopp te och leta fram en bra bok. Det är dags att njuta av text och berättelser som aldrig förr.